Bankacılık sistemi temelde menkul kıymetlerin zaman içindeki değerinden feragat etme ve bu feragat etmenin bedeli olan faiz işlemleri ile para kazanan kurumlardır. Bankalar bir menkul kıymetin, gayrimenkulün ya da değeri olan herhangi bir şeyin bugünkü kullanım değerinden vazgeçen müşterilerinin bu “kıymetlerini” onlardan bir anlamda kiralayarak, karşılığında bu kıymet için müşterilerine faiz öderler.
Diğer tarafta bu tür kıymete acil ihtiyacı olan başka bir gruba ise yine bir kira bedeli (ya da faiz) üzerinden bu kıymetleri kiralarlar. Bu iki kira bedeli arasındaki fark bankaların kârını oluşturur.
Bu basit mantık üzerinden gelişen bankacılık sektörü bugün çok daha karışık yollarla çalışmaktadır. Yine de unutulmamalıdır ki, bankacılığın temeli likit ya da likite dönmesi kısa sürecek menkul kıymetlerin el değiştirmesine aracılık etmektir.
Bankalar günümüzde pek çok krediyi teminat karşılığında kullandırmaktadır. Bunun bir sonucu olarak geri ödenmeyen kredilerin bu teminat üzerinden amorti edilme süreci ortaya çıkar. Sık kullanılan bir yöntem olan ipotek de bu teminat yollarından biridir.
Bankalar, ihtiyaç kredisi, konut kredisi gibi ülkemizde de sıkça kullanılan bir çok kredi çeşidinde kendilerini güvence altına almak adına krediyi kullanan kişi ya da kurumun alacağı veya varolan taşınmazları üzerine ipotek koyarlar. Borç ödenmediği takdirde de ilgili yasal kurum ve kuruluşa başvurmak suretiyle borçlarının tahsili için üzerinde ipotek bulunan bu taşınmazı sattırırlar.
Bu noktada bilinmesi gereken en önemli hususlardan biri bankaların iş kolları gereği gayrimenkulle değil, menkul kıymetle ilgileniyor olduğu ve likide dönme süresi uzun olan bu gayrimenkulleri hızla ellerinden çıkarmak istemeleridir.
Bu sebeple alacaklarını hızla kapatmak ve emlak vergisi gibi ek maliyetlere katlanmak istemeyen bankalar, taşınmazları, bu gayrimenkullerin üzerinden zaman geçmiş son ekspertiz bedeline yakın bir bedel üzerinden sattırarak, taşınmazları likit bir değere çevirmek isterler.
İhale ile gerçekleştirilen bu satışlarda oluşan fiyat, piyasa fiyatının bazen altında olması sebebiyle yatırımcılar için bir fırsattır.